Tunnista ihotyyppisi

Iho jaetaan eri ihotyyppeihin. Yleensä puhutaan normaalista, kuivasta, aikuisesta, herkästä, rasvaisesta ja sekaihosta. Ihotyyppiin vaikuttavat perintötekijät, ikä ja ympäristö. Ihotyyppi voi myös vaihdella vuodenajan mukaan. Ihoterapeutin tekemä ammattimainen ihoanalyysi auttaa sinua löytämään oman ihotyyppisi.

Normaali iho

Normaali iho on tasainen, ja huokosten koko on normaali. Myös talineritys on normaali. Normaali iho voi toisinaan olla rasvainen, varsinkin T-alueelta (otsa, nenä, leuka), mutta myös pintakuivia alueita voi esiintyä. Iän myötä talineritys vähenee, ja ihon kyky säilyttää kosteutta heikkenee. Iho on usein ongelmaton, mutta yksittäisiä finnejä ja ihomatoja voi esiintyä.

Sekaiho

Sekaiholle on ominaista normaalia isommat tai suuret huokoset ja rasvaisempi T-alue (otsa, nenä, leuka) sekä kuivat alueet yleensä poskissa. Talituotantoa voidaan tasapainottaa ja kuivaa osaa voidaan kosteuttaa. Sekaiho voi altistua mustapäille ja finneille.

Herkkä iho

Ihon rakenne on tasainen, ja huokoset ovat pieniä tai normaaleja. Talineritys on normaalia tai vähäistä. Iho reagoi herkästi sisäisiin tai ulkoisiin rasituksiin. Herkkä iho punoittaa helposti, ja kuivuuden tunne on yleinen.

Kuiva iho

Kuivassa ihossa on pienet huokoset ja vähäinen talineritys. Kuiva iho voi kiristää ja kutista. Yleensä kuivuus pahenee talvella, kun ilma on kylmää ja kuivaa. Kuvia iho vanhenee nopeasti ja vaatii paljon hoitoa ja kosteutta. Kuiva iho voi olla myös herkkä ja reagoida helposti erilaisiin rasituksiin.

Aikuinen iho

Aikuisessa ihossa on pintajuonteita ja ryppyjä. Siinä on usein myös auringon aiheuttamia vaurioita eli pigmenttiläiskiä. Iho on menettänyt jäntevyyttään, ja sen rakenne voi olla epätasainen tai karkea. On tavallista, että aikuisessa ihossa esiintyy kuivuutta, mutta aikuinen iho voi olla myös rasvainen. Tuotteita valittaessa otetaan huomioon ihon herkkyys sekä kosteutustarve ja talinerityksen säätely.

Rasvainen iho

Rasvaisessa ihossa on normaalit tai suuret huokoset ja runsas talineritys. Siinä esiintyy usein aknea ja epäpuhtauksia. Iho alkaa kiiltää päivän mittaan. Iho on rasvaisin kesällä. Rasvaisen ihon tuotteet hillitsevät talineritystä, vähentävät kiiltoa ja tekevät ihosta raikkaan ja mattapintaisen.

Etsi oikeat tuotteet ihotyypillesi!