Mitä ovat pigmenttiläiskät ja melasma?

Kun iholla on tummia alueita, läiskiä, kesakoita tai ikääntymisen aiheuttamia tummia läiskiä, kysymys on pigmenttiläiskistä.

Kesakot, läiskät tai värjäytymät eivät ole kivuliaita tai vaarallisia, mutta ne ovat kosmeettinen haitta. Niitä kutsutaan hyperpigmentoitumiseksi, joka johtuu liiallisesta pigmentin (melaniinin) muodostumisesta ihossa. Iholla on hyperpigmentoitumista, jos kasvoilla, rinnassa, hartioilla tai käsissä on muuta ihoa tummempia alueita tai läiskiä.

Pigmenttiläiskien syyt

Raskaus ja hormonihoidot, kuten e-pilleri, aiheuttavat hyperpigmentoitumista. Tällöin käytetään usein käsitettä melasma tai kloasma. Se viittaa tummentuman symmetriseen muotoon, joka näkyy selvästi auringonoton jälkeen. Melasma voi hävitä asteittain raskauden tai hormonihoidon jälkeen, mutta palaa usein heti, kun iho altistuu auringolle. Melasmat ovat yleisempiä ihmisillä, joiden ihonsävy on tumma, koska heidän ihossaan on enemmän pigmenttiä.

Suurin syy hyperpigmentoitumiseen on aurinko. UV-säteily saa pigmenttisolut tuottamaan lisää pigmenttiä, joka on ihon luonnollinen suoja UV-säteilyä vastaan. Pitkäkestoinen altistuminen auringolle voi aiheuttaa liiallista ja epätasaista pigmentin muodostumista. Iän myötä se tulee näkyviin vanhuuden tummina läiskinä, joita esiintyy valolle altistuneilla ihoalueilla, kuten kämmenselässä. Myös kosmetiikan, hajusteiden tai lääkkeiden käyttö yhdessä auringon kanssa sekä aknearvet voivat aiheuttaa värjäytymiä ihossa.

Pigmenttiläiskät


Pigmenttiläiskien hoito ja ehkäisy

On tärkeä sulkea pois mahdollinen sairaus tai tulehdus ennen hoidon aloittamista.

Toimiva ja varma keino hyperpigmentoitumisen hoitamiseen on ihoterapeutin tai ihotautilääkärin tekemä AHA-hoito yhdistettynä pigmenttiä vähentäviin hoitotuotteisiin. Ihotautilääkärit tekevät myös voimakkaita kemiallisia kuorintoja ja erilaisia laserkäsittelyjä. On tärkeä keskustella asiantuntevan ihoterapeutin tai lääkärin kanssa, jotta ongelmaan löydetään oikea hoito. Hoidoilla voi olla sivuvaikutuksia, ja ne voivat joillain ihmisillä lisätä pigmentoitumista tai aiheuttaa valkoisia läiskiä.

Hyperpigmentoituminen paranee ajan myötä käyttämällä säännöllisesti pigmenttiä tasoittavia ihonhoitotuotteita ja kuorimalla ihoa huolellisesti. Näitä tuotteita on saatavana koulutetulta ihoterapeutilta. Pigmenttiä vähentävät tuotteet täydentävät päivittäistä kotihoitoa ja hoitolahoitoja. Esimerkkejä pigmenttiä vähentävistä ainesosista ovat AHA-hapot, A-vitamiini, kojic-happo (sieniuute) ja lakritsiuute. Osa hyperpigmentoitumisesta tapahtuu syvemmällä ihossa, ja hoito edellyttää ihotautilääkärin määräämää ainetta.

Pigmenttihoitojen aikana pitää välttää aurinkoa ja/tai käyttää korkealla aurinkosuojakertoimella varustettuja tuotteita, jotta tuloksia saavutetaan. Pigmenttiläiskiä voi ehkäistä parhaiten suojaamalla iho auringonsäteilyltä.

Muista

  1. Muista kohtuus auringossa – käytä aurinkosuojavoidetta ja/tai suojaavia vaatteita ja päähineitä. Näin suojaat ihosi auringon aiheuttamilta vaurioilta ja pigmenttiläiskiltä.
  2. Aurinkoa pitää ehdottomasti välttää pigmenttihoitojen aikana, jotta hoidot tepsivät. Ihon tasoittumisen jälkeen on varottava aurinkoa, sillä läiskät tulevat helposti takaisin.

Lue lisää pigmenttiläiskiä tasoittavista Exuviancen hoidoista