Kaikki, mitä sinun tarvitsee tietää hapoista

No ei sentään aivan kaikkea, mutta tämä katsaus toimii hyvänä esittelynä ja auttaa muodostamaan yleiskuvan. Ensinnäkin monilla hapoilla on huipputehokas vaikutus ihoon. Ne poistavat kuolleita ihosoluja hellävaraisesti, mikä tekee ihosta raikkaamman, hohtavamman ja tasaisemman näköisen. Ne myös edistävät ihosolujen uusiutumista sekä lisäävät ihon kiinteyttä ja täyteläisyyttä. Ihosta tulee tasaisempi ja jäntevämpi ja rypyt vähenevät. Lisäksi monet hapot kosteuttavat, häivyttävät pigmenttiläiskiä ja auttavat akneen.

Happojen avulla voidaan saavuttaa upeita tuloksia, mutta silloin on tiedettävä, minkä tyyppinen happo ja millainen pitoisuus sekä käyttötiheys sopivat iholle. Nämä ovat hyviä syitä siihen, miksi happoja sisältävät tuotteet ovat pitkään olleet enimmäkseen hoitolakäytössä. Optimaalisten tulosten saavuttamiseksi tarvitaan paljon asiantuntevaa osaamista. Kun happoja ja ehkä useita aktiiviaineita yhdistetään, kannattaa käyttää yhtä tuotemerkkiä. Seuraavassa on lyhyt katsaus ihonhoidossa käytettäviin happoihin. Pyydä ihoterapeutilta apua oman ihosi tarpeisiin parhaiten sopivan hapon ja yhdistelmän valitsemiseen.

AHA

AHA on lyhenne sanoista Alpha Hydroxy Acid. Se on ryhmä aineita, jotka ovat peräisin hedelmistä ja vihanneksista. Sen takia niitä kutsutaan myös hedelmähapoiksi. Kaikille AHA-hapoille on yhteistä se, että ne käynnistävät ihosolujen uusiutumisen, kuorivat, häivyttävät pigmenttiläiskiä ja edistävät ihon kollageenintuotantoa. Lisäksi ne vähentävät ryppyjä ja aknea sekä tasoittavat ihon rakennetta.

Ihon uloin kerros eli orvaskesi uusiutuu joka neljäs viikko. Tämä luonnollinen kuoriutumisprosessi hidastuu vuosi vuodelta ihmisen vanhetessa. Exuviancen tutkijat havaitsivat, että AHA-hapot normalisoivat solujen uudistumisprosessia ja edistävät ihon hyvinvointia monin tavoin. Tuloksena on kauniisti hohtava, tasaisempi ja sileämpi iho.

Tunnetuin ja yleisin AHA-happo on glykolihappo, jota on luontaisesti sokeriruo’ossa. Se on pienin molekyyli ja se, joka tehokkaimmin käynnistää solujen uusiutumisen, kuorii pois vanhoja ihosoluja sekä vähentää ryppyjä ja juonteita. Glykolihappo sopii erityisen hyvin normaalille ja sekaiholle sekä iholle, jolla on ikääntymisen merkkejä, pigmenttimuutoksia tai taipumusta akneen. Toinen yleinen AHA-happo on mantelihappo, jonka erityisominaisuus on rasvaliukoisuus. Sen takia se sopii erityisen hyvin iholle, jolla on taipumusta rasvaisuuteen tai akneen. Sitruunahappo on AHA-happo, jolla on tehokas antioksidanttivaikutus. Se soveltuu erityisesti auringon vaurioittaman ja ikääntyneen ihon hoitoon ja niihin liittyvien ongelmien ehkäisyyn. AHA-happoja on sekä kotihoitoon tarkoitetuissa tuotteissa että hoitolatuotteissa. Säännölliset AHA-hoidot hoitolassa ovat erinomainen lähtökohta kaikille ihotyypeille.

AHA-hapon pitoisuus (prosenttimäärä) ei aina kerro mitään sen tehokkuudesta, sillä hapon tehokkuuteen vaikuttavat monet tekijät, kuten pH-arvo. AHA-happojen päivittäisessä käytössä on tärkeää, että ne sopivat juuri sinun ihotyypillesi, jotta et ylihoida ihoa. Muista käyttää aurinkosuojakerrointa, sillä ihosta tulee hieman herkempi auringolle.

PHA

PHA on lyhenne sanoista Poly Hydroxy Acid. Se on hedelmähappo, jota on ihossa luontaisesti. PHA-happo kuorii kevyesti, ei ärsytä ja kosteuttaa tehokkaasti. Lisäksi sillä on useita tutkittuja ominaisuuksia, jotka suojaavat ihoa vaurioilta ja hajoamiselta. PHA vahvistaa myös ihon suojamekanismia ja vastustuskykyä. Siksi se sopii erityisen hyvin herkälle iholle ja runsaasti kosteutta tarvitsevalle iholle. PHA-happo on ainesosa, joka sopii mainiosti osaksi päivittäistä ihonhoitoa kaikille ihotyypeille. Se on lempeydestään huolimatta erittäin tehokas. Ihon hyvinvointia edistäviä PHA-hapon ominaisuuksia on tutkittu perusteellisesti.

Bioninen PHA

Bioniset PHA-hapot ovat uusimman sukupolven hedelmähappoja. Niillä on havaittu olevan samoja hyviä ominaisuuksia kuin AHA- ja PHA-hapoilla, mutta ne kosteuttavat, vahvistavat ja suojaavat ihoa vieläkin tehokkaammin. Ne sopivat kaikille ihotyypeille ja erityisen hyvin uusiutumista ja suojaa tarvitsevalle herkälle iholle. Exuviancen ihonhoidossa käytettäviä bionisia PHA-happoja ovat laktobioninen happo ja maltobioninen happo.

BHA

BHA on lyhenne sanoista Beta Hydroxy Acid, ja sillä tarkoitetaan yleensä salisyylihappoa. Salisyylihappo ei ole hedelmähappo, ja sen vaikutusmekanismit ovat täysin erilaiset. Salisyylihapolla on kuoriva ja jossain määrin tulehdusta ehkäisevä vaikutus. Se poistaa rasvaa, minkä ansiosta se sopii aknen, laajentuneiden huokosten ja rasvaisen ihon hoitoon. Salisyylihappo kuivattaa paljon ihoa, ja sillä on valitettavan vähän hoitavia vaikutuksia, minkä takia sitä kannattaa käyttää vain täydennyksenä tarvittaessa.

Hyaluronihappo

Hyaluronihappo ei ole happo vaan sokeri, jota on luontaisesti ihon keskikerroksessa eli verinahassa. Se on yksi monista aineista, jotka antavat iholle täyteläisyyttä ja sileyttä sitomalla itseensä vettä pesusienen tavoin. Hyaluronihapon puute saa ihon menettämään täyteläisyyttään, mikä tapahtuu kaikkien iholle iän myötä. Sen takia ihoon lisätään hyaluronihappoa täyteainepistoksilla. Hyaluronihapon molekyyli on niin suuri, ettei sitä saada ihonhoidolla syvälle ihoon. Siksi sitä käytetään ihonhoitotuotteissa ainesosana, jonka ensisijaisena tehtävänä on kosteuttaa ihon pintakerrosta, vahvistaa ihon suojamekanismia ja antaa lopuksi miellyttävä tunne, joka on myös hyvin tärkeä.