Miten
tunnistan oman
ihotyyppini?


Miten
tunnistan oman
ihotyyppini?

Iho jaetaan eri ihotyyppeihin. Yleensä puhutaan normaalista, kuivasta, kypsästä, herkästä, rasvaisesta ja sekaihosta. Ihotyyppiin vaikuttavat perintötekijät, ikä ja ympäristö. Ihotyyppi voi myös vaihdella vuodenajan mukaan. Ihoterapeutin tekemä ammattimainen ihoanalyysi auttaa sinua löytämään oman ihotyyppisi.


Normaali iho

Normaali iho on tasainen, ja huokosten koko on normaali. Samoin talineritys on normaali. Normaali iho voi toisinaan olla rasvainen, varsinkin T-alueelta (otsa, nenä, leuka), mutta myös pintakuivia alueita voi esiintyä. Iän myötä talineritys vähenee, ja ihon kyky säilyttää kosteutta heikkenee. Iho on usein ongelmaton, mutta yksittäisiä finnejä ja ihomatoja voi esiintyä.

Sekaiho

Sekaiholle ovat tyypillisiä normaalit tai isot huokoset, rasvainen T-alue (otsa, nenä, leuka) ja kuivat ihoalueet esimerkiksi poskilla. Talineritystä pitää tasapainottaa, ja kuivat alueet tarvitsevat paljon kosteutusta. Sekaiholla esiintyy silloin tällöin yksittäisiä finnejä ja ihomatoja.

Herkkä iho

Ihon rakenne on tasainen, ja huokoset ovat pieniä tai normaaleja. Talineritys on normaalia tai vähäistä. Iho reagoi herkästi sisäisiin tai ulkoisiin rasituksiin. Herkkä iho punoittaa helposti, ja kuivuuden tunne on yleinen.

Kuiva iho

Kuivassa ihossa on pienet huokoset ja vähäinen talineritys. Kuiva iho voi kiristää ja kutista. Yleensä kuivuus pahenee talvella, kun ilma on kylmää ja kuivaa. Kuiva iho vanhenee nopeasti ja vaatii paljon hoitoa ja kosteutusta. Kuiva iho voi olla herkkä ja reagoida helposti erilaisiin rasituksiin.

Aikuinen iho

Aikuinen ihossa on pintajuonteita ja ryppyjä. Siinä on usein myös auringon aiheuttamia vaurioita eli pigmenttiläiskiä. Iho on menettänyt jäntevyyttään, ja sen rakenne voi olla epätasainen tai karkea. On tavallista, että kypsässä ihossa esiintyy kuivuutta, mutta aikuinen iho voi olla myös rasvainen. Tuotteita valittaessa otetaan huomioon ihon herkkyys sekä kosteutustarve ja talinerityksen säätely.

Rasvainen iho

Rasvaisessa ihossa on normaalit tai suuret huokoset ja runsas talineritys. Siinä esiintyy usein aknea ja ihomatoja. Iho alkaa kiiltää päivän mittaan. Iho on rasvaisin kesällä. Rasvaisen ihon tuotteet hillitsevät talineritystä, vähentävät kiiltoa ja tekevät ihosta raikkaan ja mattapintaisen.