Voiko ihoon vaikuttaa ruokavaliolla?

Syömälläsi ruoalla ja sillä, mitä et syö, saattaa olla vaikutusta ihoosi. Tutkijat eivät kuitenkaan ole pystyneet osoittamaan suoraa yhteyttä eri ruoka-aineiden ja iho-ongelmien välillä. Siksi on vaikea antaa konkreettisia ravintoneuvoja. Iho on kehon tapaan hyvin monimutkainen, ja ihmiset reagoivat eri ruokiin eri tavoin. Se, mikä toimii yhdelle, ei välttämättä toimi toiselle. Varmuudella tiedetään vain, että terveellinen ja monipuolinen ruokavalio on avain terveeseen kehoon ja raikkaaseen ihoon.

Aknesta, rosacea-ihosta tai ekseemasta kärsivät ihmiset ovat usein kiinnostuneita ruokavalion vaikutuksesta ihoon. Alla käydään lyhyesti läpi elintarvikkeet ja ruoka-aineet, jotka usein liitetään näihin iho-ongelmiin. Jos aihe kiinnostaa, siihen voi tutustua tarkemmin ja kokeilla vaihtoehtoja. Eri ruoka-aineiden vaikutukset voivat olla hyvin yksilöllisiä, joten itselle toimivan ratkaisun saa selville kokeilemalla.

Hiilihydraatit ja maito

Korkean glykeemisen indeksin ruoat ja maito liitetään usein akneen. Vaikka maidon ei ole osoitettu aiheuttavan suoraan aknea, sen uskotaan stimuloivan mieshormoneja, jotka puolestaan saattavat vaikuttaa aknen kehittymiseen. Nopeita hiilihydraatteja sisältävä ravinto vaikuttaa verensokeriin ja insuliinin määrään veressä, mikä saattaa myös stimuloida mieshormoneja, joilla puolestaan saattaa olla vaikutusta aknen syntymiseen. Jotkut kokevat ihonsa kunnon parantuneen, kun he ovat jättäneet ravinnostaan pois hiilihydraatit tai maidon, mutta läheskään kaikki eivät huomaa eroa. Aihetta ei ole vielä tutkittu riittävästi.

Vitamiinien, mineraalien ja rasvahappojen puute

B5-vitamiini on tärkeä ihosoluille ja limakalvoille. Joillain ihmisillä B5-vitamiinin määrän lisääminen auttaa muun muassa akneen. Myös sinkin puute mainitaan usein aknen ja ihon epätasapainon yhteydessä. Sinkki on tärkeä mineraali koko keholle sekä hiuksille, iholle ja kynsille. Vaikka sinkin ja aknen välistä yhteyttä ei tarkalleen tiedetä, osa ihmisistä kokee, että sinkin määrän lisääminen vähentää aknea. Omega-3 on rasvahappo, jota keho ei itse tuota, ja sen puute näkyy ihon kuivumisena ja heikkoina kynsinä.

Muista, että vitamiinien ja mineraalien annostuksia ei saa ylittää. Jos käytät lääkkeitä, keskustele lääkärin kanssa, ennen kuin ryhdyt käyttämään mahdollista ravintolisää.

Pre- ja probiootit

Suolistoflooraan ja ihoflooraan on kiinnitetty paljon huomiota, ja pre- sekä probiootteja sisältävän ravinnon ja ihonhoidon uskotaan vaikuttavan ihon hyvinvointiin. Syömällämme ruoalla ja elintavoillamme on huomattava vaikutus suolistoflooraan. Siksi suolistoflooran merkityksestä iho-ongelmiin ja kehon terveyteen ylipäänsä ollaan hyvin kiinnostuneita. Kiinnostavaksi aiheeksi on noussut myös se, miten ihon bakteerifloora eli mikrobiomi vaikuttaa erilaisiin iho-ongelmiin, kuten akneen ja ekseemaan. Vielä alkutekijöissä olevassa tutkimuksessa pyritään selvittämään, miten eri asiat vaikuttavat toisiinsa. Ihonhoitorutiiniin kannattaa ehkä lisätä hoito erityyppisillä probioottisilla ainesosilla ihon mikroflooran parantamiseksi.

Suklaa

Mitään todisteita suklaan ja aknen yhteydestä ei ole, mutta siitä huolimatta tällainen käsitys on levinnyt laajalle. Kyse voi olla sitkeästä myytistä tai siitä, että suklaan suuri sokerimäärä on vaikuttava tekijä. Läheskään kaikki eivät kuitenkaan koe suklaan aiheuttavan aknea.

Mausteet ja alkoholi

Vahvasti maustettu ruoka, punaviini ja kahvi voivat pahentaa rosaceaa ja aiheuttaa punaisia ihoalueita sekä lämpimän tai polttavan tunteen. Tämän aiheuttavat laajenevat hiussuonet. Ohjeena on välttää sellaista, mikä saa ihon kuumenemaan ja punoittamaan.